ΕΛΛ | ENG


ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ

Ο Πόρος είναι το νησί της γαλήνης, της ρομαντζάδας και της ξενοιασιάς. Είναι κατάφυτος με πεύκα που φτάνουν ως τις απόκρημνες ακτές ή τις αμμουδερές παραλίες του.

Στην ψηλότερη κορυφή του λόφου δεσπόζει το Ιστορικό Ρολόι του Πόρου, ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα. Απο εδώ η θέα στο λιμάνι και τις απέναντι ακτές είναι εξαιρετική. Κτίστηκε το 1927, είναι ορατό από παντού και αποτελεί το στολίδι της πόλης.

Τα αξιοθέατα του νησιού που πρέπει να επισκευθείτε είναι ...

Tο Εκκλησάκι της Παναγίας της Αγίας Ζώνης, σε μια χαράδρα με πλατάνια και τρεχούμενο νερό, που βρίσκεται μετά το Συνοικισμό.

Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (18ου αιώνα), κτισμένο πάνω σε καταπράσινη πλαγιά, με θέα προς τη θάλασσα, αποτελεί δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Συνδυάζει τη γαλήνη με την απλότητα και τη γραφικότητα.

Μετά το Μοναστήρι βορειοανατολικά φθάνουμε στο Ναό του Ποσειδώνα. Ελάχιστα απομένουν σήμερα από το Δωρικό ναό (6ου αιώνα) κατασκευασμένο από γαλάζιο ασβεστόλιθο.

Πέντε χιλιόμετρα βόρεια σώζονται τα ερείπια του Ρωσικού Ναυστάθμου. Εκεί το 1834 οικοδομήθηκαν αποθήκες και φούρνοι για να ανεφοδιάζεται ο Ρωσικός Στόλος που έπλεε στα νερά του Αιγαίου.

Απέναντι από το Ρωσικό Ναύσταθμο βρίσκεται το μικρό νησάκι Δασκαλιό, επάνω στο οποίο βρίσκεται ένα πολύ γραφικό Εκκλησάκι.

Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε το Λεμονοδάσος που βρίσκεται απέναντι από τον Πόρο, δίπλα στην παραλία της Πλάκας και της Αλυκής.

Το Λεμονοδάσος είναι μια μεγάλη περιοχή γεμάτη από λεμονιές με πολλά νερά και νερόμυλους. Το δάσος αυτό καταλήγει στην Πλάκα και στις Αλυκές αμμουδερές παραλίες, με αβαθή νερά, που έχουν μπροστά τους το νησάκι Μπούρτζι. Από ψηλά η θέα που παρουσιάζει το Λεμονοδάσος είναι πανοραμική. Είναι ένα δάσος από λεμονιές και πορτοκαλιές με διάσπαρτες ταβερνούλες. Είναι το μέρος του Πόρου που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης πολλών διακεκριμένων λογοτεχνών.

Τέλος, απέναντι στον Γαλατά, σε απόσταση 3 χλμ., στο δρόμο για την Τροιζήνα, υπάρχουν οι Θολωτοί Τάφοι της Μαγούλας και μετά το χωριό της Τροιζήνας, 7 χλμ. από τον Γαλατά, υπάρχουν τα ερείπια της Αρχαίας Τροιζήνας, πατρίδας του μυθικού ήρωα Θησέα και μια πανέμορφη περιοχή, το Διαβολογέφυρο, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε.