CINE "DIANA"      ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ      ΔΙΑΜΟΝΗ     ΦΑΓΗΤΟ     ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ      ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ     ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ      ΑΡΧΗ      Ελληνικά Αγγλικά  
   ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ   |   ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ   |   ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου
 ... το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου βρίσκεται στην Πλατεία Κοριζή. Δημιουργήθηκε χάρη σε έναν πρωτοπόρο ζηλωτή της αρχαιολογίας, ο οποίος ξεκίνησε και ανέλαβε μόνος του το βαρύ έργο της διάσωσης των αρχαιοτήτων της Τροιζηνίας, τον Χρήστο Φουρνιάδη.

Ο Φουρνιάδης αρχίζει να περισυλλέγει με δική του πρωτοβουλία τα διάσπαρτα αρχαία της περιοχής και να τα συγκεντρώνει στο Δημοτικό Γραφείο του Πόρου. Μέσα στο 1958 ο Φουρνιάδης, με την υποστήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου του Πόρου, έχει ήδη προχωρήσει στην ίδρυση μιας Αρχαιολογικής Συλλογής στο νησί.

Το «Μουσείο Πόρου» στεγάστηκε προσωρινά στην παλαιά οικία Κοριζή, η οποία δωρήθηκε το 1962 από τους κληρονόμους του Αλέξανδρου Κοριζή στο Ελληνικό Δημόσιο και κατεδαφίσθηκε για να κατασκευασθεί το σημερινό Μουσείο. Η Συλλογή του Πόρου καταγράφεται για πρώτη φορά επίσημα το 1959.

Το Μουσείο του Πόρου, που κτίσθηκε στην τριετία 1966 -1968 στη θέση της κατεδαφισμένης οικίας Κοριζή, επί δέκα ολόκληρα χρόνια ήταν μια κλειστή αποθήκη. Μια πρώτη έκθεση αρχαίων, που περιορίσθηκε στο ισόγειο του κτιρίου, έγινε το 1978. Με την πληθώρα των ευρημάτων που προήλθαν από τις ανασκαφές κατά την τελευταία εικοσαετία, έγινε αναγκαία η νέα διαρρύθμιση της έκθεσης στο ισόγειο και η επέκτασή της στον πάνω όροφο, εργασίες που έγιναν μέσα στο 1998 και έδωσαν στο Μουσείο του Πόρου τη σημερινή μορφή του.

Η έκθεση του μουσείου εκτείνεται σε δύο αίθουσες, μία στο ισόγειο και μία στον όροφο του κτιρίου και περιλαμβάνει εκθέματα από όλη την περιοχή της Τροιζηνίας και κάποια της περιοχής της Ερμιόνης.

Το μουσείο φιλοξενεί γλυπτά, επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη από την Τροιζήνα, την Καλαύρεια και τα Μέθανα. Σημαντικότερα εκθέματα είναι ένα μεγάλο ανάγλυφο με παράσταση σκύλου το οποίο υπήρξε ενσωματωμένο σε αρχαίο οικοδόμημα, ένα γύψινο εκμαγείο της γνωστής ενεπίγραφης στήλης από την Τροιζήνα με το κείμενο του αθηναϊκού ψηφίσματος που πρότεινε ο Θεμιστοκλής το 480 π.Χ. για την αντιμετώπιση της περσικής εισβολής, ένα αρχαϊκό επίγραμμα (600 π.Χ. περίπου) από επιτάφειο σήμα που βρέθηκε στα Μέθανα, ένα τιμητικό ψήφισμα της πόλης της Τροιζήνας (369 π.Χ.), και το ενεπίγραφο βάθρο ενός χάλκινου ανδριάντα του αυτοκράτορα της Ρώμης Μάρκου Αυρηλίου, ανάθημα της πόλης των Μεθάνων (175-180 μ.Χ.). 

Δύο αγαλματίδια, ένα γυμνό αγόρι και μια γυναίκα με χιτώνα και ιμάτιο, ένα αγαλματίδιο του Ασκληπιού από την Καλαύρεια, και μερικές επιτύμβιες στήλες του 4ου αι. π.Χ., από την περιοχή των νεκροταφείων της αρχαίας πόλης (όπως ένα αξιόλογο επιτύμβιο ανάγλυφο με υπερφυσικού μεγέθους παράσταση γυναίκας), είναι μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα της κλασικής περιόδου.

Ως προς τους αυτοκρατορικούς χρόνους, περίοδο κατά την οποία κατασκευάστηκε και μια σειρά από επιβλητικά ταφικά μνημεία γύρω από τα τείχη της πόλης, εκτίθενται επιτύμβιες στήλες της Τροιζήνας, όπως η επιτάφια στήλη του Καλαυρεάτη ρήτορα Ξενοκράτη (3ο αι. π.Χ).

Ακόμα, στο μουσείο εκτίθενται μια σειρά κιονοκράνων των τριών κύριων αρχιτεκτονικών ρυθμών από τους αρχαϊκούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους: ένα δωρικό του 6ου αι. π.Χ., ένα άλλο, επίσης δωρικό, του 5ου αι. π.Χ. και ένα γωνιαίο ιωνικό του 4ου αι. π.Χ., που συμπληρώνεται με δύο παραδείγματα κορινθιακών κιονοκράνων της ρωμαϊκής περιόδου, το ένα από τα Μέθανα και το άλλο από την Τροιζήνα. Το δεύτερο από αυτά είναι διακοσμημένο στις δύο κύριες όψεις του με ανάγλυφα προσωπεία, που μαρτυρούν την προέλευσή του από θεατρικό οικοδόμημα. Τέλος, δείγματα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής, όπως κιονόκρανα και επιθήματα αυτής της περιόδου από την ευρύτερη περιοχή της Τροιζήνας, αποτελούν σημαντικό τμήμα της έκθεσης.

Διεύθυνση: Πλατεία Κοριζή, Τ.Κ. 18020, Πόρος / Τηλέφωνο: +30 22980 23276


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ
ΓΑΜΟΙ-ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ

ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΣΚΑΦΩΝ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ή ΒΕΝΖΙΝΗ

& ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΣΤΟΝ ΠΟΡΟΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

 
 
 
 
 
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
ΣΟΥΪΤΕΣ & SPA
 
Που θα μείνετε >>
 
ΔΩΜΑΤΙΑ - STUDIOS
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
 
Που θα μείνετε >>
 
ΓΕΥΣΗ
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ-ΤΑΒΕΡΝΕΣ
ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ-ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΑ
ΠΙΤΣΑΡΙΕΣ-ΙΤΑΛΙΚΑ
Που θα φάτε >>
 
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
COCKTAIL BARS
CAFE-SNACK
BEACH BARS
Πως θα διασκεδάσετε >>

     
             
     
             
             
ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΣΚΑΦΩΝ
Ανεφοδιασμός βενζίνης-πετρέλαιο 
Τρόφιμα, κάβα ποτών, παγος
 
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
Βρείτε που θα μείνετε
Οργανώστε τις εκδρομές σας
 
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ & SPA 
Θερμαινόμενη πισίνα όζον, Hamam Γυμναστήριο, Υδρομασάζ,  Sauna
 
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ-ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ
Ταξιδέψτε στον Αργοσαρωνικό
με σκάφος ή με κρουαζιερόπλοιο
             
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Ενοικιάζονται αυτοκίνητα
στο νησί του Πόρου
 
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ
Ενοικιάζονται μοτοποδήλατα,
"γουρούνες" & ποδήλατα
 
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Super market, mini market, κάβες
Κρεαταγορά και ιχθυοπωλεία
 
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ-ΤΥΠΟΣ
Εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία,
μόνιμη έκθεση βιβλίου
             
 
 
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ-ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Κατοικίες, Επιχειρήσεις
Οικόπεδα, Κτήματα
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Αφίξεις
Αναχωρήσεις
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αφίξεις
Αναχωρήσεις
ΟΣΕ, ΚΤΕΛ
Αφίξεις
Αναχωρήσεις
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ
Τηλεφωνικός Κατάλογος
Χρυσός Οδηγός
ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS
ΚΕΠ  -  ΟΑΕΔ
ΑΣΕΠ  -  ΕΟΤ
     
EmpNeusis Web Design and Hosting Services
Τηλ.:      210 5699786 / Κινητό: 6942523338
E-mail : webdesigner@empneusis.gr